• SOCIAL IMPACT AWARD 2018: ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ФИНАЛИСТИТЕ

  1. Продолжи со насмевка

  Продолжи со насмевка е автобиографски мотивациски проект кој се заснова на лични животни искуства и научени поуки од нив. Сите приказни ги поврзува една заедничка животна определба: „Што и да ми се случува во животот, секогаш продолжувам со насмевка“.

  Овој концепт е базиран на 3 главни теми:

  1. Позитивен пристап како начин на справување со најразлични животни ситуации
  2. Техники, искуства и научени лекции во кариерата како основа за професионален напредок
  3. Подеми, падови и изненадувања во љубовните односи

  2.Социјално претпријатие за борба против општествената стигма кон лицата со ментална попреченост

  Предизвикот на ваквото социјално претпријатие е да се грижи за кариерата на артистите (Музичари, актери, комичари, магионичари) и истите ќе ги промовира во медиумите, а дополнително и ќе обезбедува настапи за секој од нив. Уметниците ќе бидат амбасадори на социјалната мисија на претпријатието, која е борба против стигмата кон лица со ментални болести и попречености. Мисијата на претпријатието е предвидена да се постигне така што уметниците ќе се едуцираат за менталното здравје, а воедно ќе одржуваат свои настапи во психијатриски болници, па така ќе се стави акцент на запознавање со предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост.

  3. Workceed

  Workceed e стартап компанија, која се стреми кон решавање на социо-економските проблеми, поточно невработеноста. Анализирајќи го проблемот со невработеноста, воочени се три круцијални компоненти поради кои истата е во пораст, а тоа се: недоволна експертиза, недоволна комуникација помеѓу работникот и работодавачот, како и огромен обем на информации на социјалните мрежи на дневна основа. Workceed е платформа која работи на база на паметен алгоритам, кој ја подобрува комуникацијата, ја зајакнува експертизата и со корисниците споделува единствено битни и суштествени информации, во зависност од полето на работа. Платформата всушност претставува спој од агенција за вработување, ЛинкдИн и Фејсбук. Пребарувањето на Веб страната се врши автоматски и со самото тоа креира одлично корисничко искуство, при што компаниите добиваат соодветни работници, а работниците од друга страна добиваат информации единствено за работните места за кои би сакале да аплицираат или се погодни за аплицирање. Нашата визија е на ваквата платформа да работат што поголем број на компании, но нашата мисија е многу повеќе од тоа. Крајната цел е да ја реструктуираме важноста на социјалните медиуми, како такви, и преку нив да придонесеме за позитивен општествен импакт. Времето е драгоцено, оттаму не би смееле да го трошиме залудно. Со Workceed го инвестираме нашето време онлајн, но за возврат добиваме вредности, контакти и знаење.

  4.Sweet and Fit

  Sweet & Fit е онлајн слаткарница која нуди потполно здрави слатки, изработени исклучиво од овошје, јаткасти плодови и природни засладувачи. Во нашето уникатно претпријатие постојат опции за вегани, лица со интолеранција на глутен и млеко, дијабетичари, лица на сирова исхрана и други видови на диетални рестрикции. Процент од профитот ќе биде дониран во здружение на граѓани “Љубезност”, кое им помага на социјално загрозени и бездомни семејства и поединци за извршување на нивните редовни активности како снабдување на лицата на кои им е најпотребно со храна, облека, лекови, покуќнина и слично.

  5.QxJunk

  ”Дали е отпад она што мене не ми треба, а што може да го користи некој друг?”

  QxJunk е идеја посветена кон редизајн на веќе употребени материјали и нивна трансформација во квалитетно, дизајнерско и еко функционално парче мебел.

  Со оглед на тоа дека во Македонија поимите рециклирање и реупотреба се далеку од централниот фокус во животниот стил, оваа идеја се насочува кон создавање на позитивна слика за поимот отпад, отпадно редуцирање и отпадна реупотреба, како и зголемување на еколошката свест во околината и креирање на Голема слика за проблемот со одпадот во светот.

  6.Recycle.ly

  Поттикнати од високата стапка на загаденост во Скопје и позиционирање на првото место на најзагадени градови во светот, ја креиравме идејата Quote.ly. Quote.ly е маркет, во кој самите купувачи ќе имаат можност да добијат бенефииции од рециклирањето на пластиката, како средство, кое претставува вистинка закана за планетата. Маркет, кој е наменет за сите луѓе, кои при преку приложувањето на едно шише пластика, ќе имаат можност да пазаруваат во маркетот и да добијат одредени поволности. Придобивките од оваа идеја се едни од најважните за заедницата како: намалување на загаденоста преку зголомеување на еколошката свест кај луѓето, намалување на невработеноста и подобрување на економската состојба на луѓето, која претставува главна нишка за напредок на едно општество.

  7.Pixyle

  Pixyle е  бизнис кој е воден од една идеја – да им овозможи на потрошувачите едноставно да купуваат различни видови облека која влегува под доменот на одржлива мода. Pixyle во суштината користи алатки и техологии од областа на вештачката интелигенција која ги учи машините да препознаваат различни облици на слики. Нашата платформа понатаму ги процесира тие слики и ги споредува со облеката која ја нудат брендовите од областа на одржливата мода со кои ние соработуваме и истите понатаму се препорачуваат на крајните купувачи. На овој начин, многу лесно ги откриваме потребите на купувачите, а купувањето облека од одлжливи брендови го правиме едноставно и со многу ниски трошоци за околината и опшеството.

  8. G route

  Идејата на нашето социјално претпријатие е стимулирање на граѓаните на град Скопје помасовно и почесто да го користат велосипедот како превозно средство. Стимулацијата би се одвивала преку апликација која ќе има за цел да го регистрира бројот на поминати километри со велосипед врз основа на што секој корисник ќе добива одредени поени со кои ќе му следуваат бенефиции од типот на попусти на карти за кино, театар, музеи, жичара итн. А со вклучување и на приватните компании попусти во маркети, попусти на карти за концерти и други поволности. Максимален број на поени може да се освои во периодот од 7-9h и од 15-18h кога и гужвите се најголеми. Предвидено е апликацијата да дава информации за тоа колку корисникот како поединец ја намалил емисијата на CO2 патувајќи со велосипед, наместо со кола, како и колку пари заштедил со оваа постапка. Освен тоа апликацијата ќе дава информации во реално време за тоа коку луѓе возат велосипед во моментот и колку заедно придонесуваме за почиста околина и ќе има натпреварувачки карактер, т.е ќе постои опција пријателите меѓу себе да можат да се натпреваруваат кој ќе постигне подобри резултати и повеќе ќе придонесе кон прочистување на животната средина.

  9.ECOmmunity

  Идејата позади ECOmmunity е платформа, која ќе и служи на заедницата како линк преку кој луѓето ќе можат да продаваат рециклирани материјали на компаниите на кои истите им се потребни. Ваквата платформа ќе допринесе за заштита на околината и ќе ги поттикне граѓаните да рециклираат, а воедно ќе стави акцент и на загадувањето на воздухот, кој е суштествен проблем, како во Република Македонија, така и на глобално ниво.

  10.Medic Home APP

  Medic Home APP претставува апликација, која ќе нуди совети за здраствени проблеми со кои луѓето се среќаваат секојдневно односно во зависност од проблемот. Ваквата апликација е предвидена да нуди привремени солуции и да ги упати лицата т.е да ми укаже каде треба да се обратат, согласно проблемот со кој се соочуваат.
 • Гласање на публиката

  Наградата за социјално претприемништво е на самиот крај. Во моментов публиката има можност да гласа за своите фаворити на следниов линк. Гласањето трае до 28-ми септември 2016.

  На линкот се достапни видеата на единаесетте тимови кои беа прогласени за финалисти, а во текот на летото добија тренинг за акцелерација на идеите, како и индивидуална менторска поддршка.  Сите кои ќе пристапат на оваа веб страница можат да ги погледнат видеата и да одберат три од единаесетте идеи: Зелени покриви, Музикотерапија, Paper Embroidery, Кинисај, The Bestie, Able, Сламахер, One Can Make It Work, Фрешис, Слушни слика и Чиста филантропија. Победникот на ова гласање ќе добие дополнителна консултантска поддршка од нашиот партнер компанијата Конто – Профит. Покрај наградата од публиката доделена преку ова гласање, стручното жири составено од 12 члена на 29.09.2016 година ќе ги прогласи трите тимови кои ќе добијат парична поддршка од Шпаркасе Банка.

  Следете не и преку: #StudentsInMK #SIA2016 #SIAfinalist

  Со почит,

  Тимот на Наградата за социјално претприемништво

 • Запознајте ги финалистите- дел 4

  10. Кинисаj

  Сакате да патувате, а да стигнете побрзо и тоа да ве чини најмалку два пати поевтино?
  Сакате да ги избегнете турканиците во редовните автобуски линии и да уживате во удобноста на автомобил? Тогаш Кинсај е одлично решение за вас! Кинисај е онлјан сервис кој ви овозможува брзо изнаоѓање на превоз на принципот ride-share при тоа овозможувајќи им и на возачите и на патниците значително да ги намалат патните трошоци и да стекнат многу пријателства и за нив патувањето да стане забавна егзибиција, а не напорна и досадна активност. Кинисај се грижи и за животната околина! Инцирајќи ја идејата за споделување на патување како и тоа да се превезуваме со помалку автомобили, Кинисај значително придонесува за намалувањето на емисијата на штетни гасови во воздухот како и намалување на потошувачката на гориво како значителен ресурс на денешницата. Затоа не чекај. Откачи се од Фејсбук и социјализирај се во кола!

  11. И ние сакаме музика! 

  „И ние сакаме музика! – Музикотерапија за деца од аутистичниот спектар на нарушувања” е проект на Нела Николоска и Нина Исирова, апсолвенти по психологија, кој нуди креативни работилници кои што вклучуваат музикотерапија, како и други воншколски активности за аутистичните деца. Нашиот слоган гласи: „CreActive Learning” бидејќи преку игра, забава и пеење ќе влијаеме на повеќе развојни проблеми истовремено кај овие деца, од доменот на нивното сензомоторно, когнитивно, емоционално и социјално функционирање. Нашиот проект се залага за тоа дека и овие деца заслужуваат да имаат креативно и активно детство, притоа ефикасно развивајќи ги нивните индивидуални и потенцијални цели.

  12. Paper embroidery 

  Идејата е да се одржуваат креативни работилници за везење на хартија, со што затвореничките од женското одделение во КП Идризово, малолетниците од воспитно-поправниот дом во Велес и во Охрид ќе го пополнуваат своето слободно време со креативни и продуктивни активности и каде што ќе стекнат одредена вештина за работа од која може да стекнат бројни бенефити. Постои Национална стратегија за развој на пенитенцијарниот систем (2015-2019) во кој овој проект може да биде вклучен и разработен. Работилниците за креативно изразување би се одржувале неколку пати неделно во зависност од големината на групите. На почетокот ќе биде одржана обука, а подоцна изработените дела ќе бидат изложени на изложба за продажба. Со изложбата би се отворил и онлајн-шоп за продажба на делата и картичките како на домашниот така и на светскиот пазар.

 • Запознајте ги финалистите- дел 3

  7. Слушни слика 

  Денеска во светот живеат над 285 милиони лица кои имаат трајно оштетен вид или се целосно слепи. Сите знаеме дека овој медицински проблем е речиси неизлечлив, а и во оние ситуации каде има шанси за подобрување, кои се релативно мали, давачките се огромни.
  Сепак живееме во едно време на технолошки бум каде придобвиките од технологијата ги вклучуваме за секојдневните активности. Поради тоа ние решивме нашиот производ да ги олесни секојдневните активности на оваа социјално загрозена категорија, односно слепите лица.
  Нашиот производ претставува очила кои ќе ги препознаваат објектите кои се наоѓаат во непосредна близина на слепото лице, и ќе го калкулираат растојанието помеѓу објектот и корисникот. Сето ова ќе биде аудио поддржано, односно преку слушалки, корисникот ќе биде известуван за објектите во неговата непосредна близина. Самиот производ е замислено да биде по релативно ниска цена, достапна за секој.

  8.One can make it work

  Поради социјалната положба креирана од концептот на традиционално семјество, во Македонија се креира проблем при рекреирање на животот одново за оние родители кои остануваат сами. Без разлика дали по несреќен случај или развод, идејата за одновно градење на себе си и нормалноста во секојдневиот живот е станата туѓа и далечна. Зависејќи од финансисктие тешкоити со кои сите се соочуваме, ние се обидуваме да изјнадеме решение преку креирање на датабаза со сите потребни информации за самохраните родители, препознавајќи ги нивните квалитети и надградувајќи ги истите со цел да можат да пронајдат работа. Борбеноста се јавува во моменти кога ни е најтешко, затоа тие треба да знаат дека има кој да ги поддржи. Еден може да успее (One can make it work), само ако некој го насочи и подбутне во немирните времиња.

  9. Crowder

  Секојдневно се соочуваме со многу проблеми и предизвици, кои зависат од нас, граѓаните, бидејќи живееме во општество. Најголемиот дел се должат на недостиг на податоци (трансформирани во информации) или пак човечки ресурси кои се потребни за спроведување на собирање на истите. Пронајдовме решение за тоа. Crowder е платформа за собирање на податоци од граѓаните за граѓаните (crowdsourcing). Оваа платформа ќе го собере и искористи потенцијалот кој секој од нас го има во својот џеб. Со помош на различни сензори кои секој паметен телефон ги има и ентузијазмот на луѓето ќе се обидеме да допринесеме до решавање на некои, можеби не најголемите, но најважни проблеми како што се мапирање на дрвјата и заштита на зелените површини во градовите за намалување на загаденоста, детекција на погрешно паркирани возила или застој во сообраќај, обид за внесување ред во сообраќаниот неред кога станува збор за паркинг места, пријавување на дупки на патиштата, велосипедските и пешачките патеки, како и можност компании или индивидуалци на кои им е потребна поголема група за одредена задача/проблем, решението да го најдат токму на оваа платформа. Истата ќе понуди доза на натпревар и социјализација меѓу граѓаните, истовремено носејќи им одредени економски придобивки, а на крајот на денот, решавање на секојдневните проблеми со кои се сретнуваме и едно малку поинакво секојдневие. Организирано и информирано.

 • Запознајте ги финалистите- дел 2

  4. Фрешис

   

  Фрешис (Freshys) e прв ресторан за здрава храна со социјален бизнис модел во Македонија, кој 34% од профитот го донира во општествени цели. Основна цел е редовното донирање храна за бездомни лица и постојаниот попуст за студенти, а во иднина и вклучувањето на маргинализираните категории на граѓани во соработничката мрежа на ресторанот.

  Со досегашната работа е донирана храна во вредност од преку 35.000 денари.

  5. ABLE

   

  АBLE значи да се биде способен, да се биде во можност, а тоа и се труди да пренесе нашата платформа – секој човек е самоодржлив систем. Во таа насока, нашата платформа поддржува домашно производство на козметика, поттикнува млади дизајнери да размислуваат во насока на еколошки подобен продукт дизајн и се труди да пласира информации кои ги смета за животозначни. Конечно, ABLE би претставувало една заедница која е сочинета од млади свесни луѓе кои навистина се грижат за себе – својот изглед и своето здравје, и истовремено се грижат, стануваат свесни и шират свесност за животната средина.

   

  6. Зелени покриви 

   

  Нашата идеја е да го раззелениме Скопје. Благодарение на урбанизмот кој сѐ повеќе зазема простор во Скопје, останаа премалку паркчиња во кои што може дечиња или домашни миленичиња да си потрчаат. Токму поради тоа ние развиме концепт за покривна градина, која што ќе им користи на сите и ќе го оплемени Скопје со повеќе зелени површини. Ќе помогне при намалување на загаденоста на воздухот, ќе ги ублажи високите температурни разлики и ќе служи како еден вид на заштита при обилни дождови преку нивно апсорбирање. Се надеваме дека преку овој проект ќе успееме да го направиме Скопје подобро место за живеење за сите нас!